równania i nierówności
Aga: wyznacz wszuystkie wartości parametru m dla których prosta o równaniu y=mx+1 nie ma punktów
| | x−3 | |
wspólnych z hiperbolą o równaniu y= |
| . |
| | x−4 | |
zaczęłam rozwiązywać a więc
mx
2−4mx−1=0 −−−> tutaj pojawia się warunek delta mniejsza od zera
wychodzą 2 rozwiązania x
1=2−
√5 i x
2=2+
√5 i nw co dalej bo przecież przedział który mi
wyjdzie jest dla x ja mam wyznaczyć wartości parametru m
Mógłby mi ktoś pomóc...
Aga: | | x−3 | |
to wróce do równania mx+1= |
| |∙(x−4) |
| | x−4 | |
mx(x−4)=x−4=x−3
mx
2−4mx−1=0 licze delte a juz wiem machnęłam się i nie zauważyłam parametru m
Δ=16m
2+4m
16m
2+4m=0 −−−>powinnam tu dopisać warunek m=0 i uwzgędnić na końcu

Δ=16
√Δ=4
| | −4+4 | | 1 | |
m2= |
| =0 delta mniejsza od zera wychodzi przedział (− |
| ;0) |
| | 32 | | 4 | |