logarytm
mrb: log24 32
Jak się do tego zabrać?
27 sty 14:04
5-latek: log2a b=(logab)2 lub log2ab=logab*logab
27 sty 14:07
Justa: log24 32
(log4 32)2
27 sty 14:08
27 sty 14:08
Justa: 4x=32
22x=25
2x=5
x=2,5
27 sty 14:09
mrb: no oki, a co mogę zrobić z tym log4 32
27 sty 14:10
mrb: aaa dziękuję
27 sty 14:10
52: 4=22
32=25
27 sty 14:10
Justa: x2=2,52=6,25
27 sty 14:10
Janek191:
log42 32 = ( log4 25)2 = ( log22 25)2 = ( 0,5 log2 25)2 =
27 sty 14:11
Justa: czyżby zadania z 'nowej ery' przygotowujące do rozszerzenia. ?
27 sty 14:12
mrb: tak, a jak mam takie coś: 3log9 27, to robię sobie 3log32 27 i co mogę zrobić z tym
kwadratem który mi powstał w 32 (chcę skorzystać z zależności aloga b)
27 sty 14:18
mrb: z zależności aloga b = b
27 sty 14:19
mrb: mam mieć np 272 na podstawie powyższego przykładu?
27 sty 14:22
Justa: w tym wypadku wynik będzie 332 = √33 =√27
27 sty 14:52
27 sty 14:55