całka nieoznaczona
Anka: Jak zacząć taką całkę? ∫√ex−1dx
potrzebuję tylko wskazówki jakie podstawienie zastosować, chyba że jakoś przez części można?
27 sty 14:04
wredulus_pospolitus:
| | |ex−1| | | ... | | ... | |
√ex−1 = |
| = |
| + |
| |
| | √ex−1 | | ... | | ... | |
27 sty 14:07
daras: otwieramy rozdział pt. całkowanie funkcji wykładniczych i zaraz na pierwszej stronie
znajdujemy odpowiedź
27 sty 14:15
Anka: | | ex | | dx | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| |
| | √ex−1 | | √ex−1 | |
| | ex | | dt | |
∫ |
| dx = |t = ex−1 ⇒ dt = exdx| = ∫ |
| = 2√t + x = 2√ex−1 |
| | √ex−1 | | √t | |
ale z tą drugą całką mam znowu problem
27 sty 14:26
wredulus_pospolitus:
pierwsza część dobrze ... tylko co tam to '+ x ' na końcu robi
27 sty 14:26
Anka: Ojej miało być + c
2
√t + c = 2
√ex−1 + c
27 sty 14:30
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
1+ t2 = √ex−1
27 sty 14:34
Anka: 1 + t
2 =
√ex−1
| | ex | |
2tdt = |
| dx mam to zastosować to tej pierwszej całki? Bo w tej drugiej nie ma |
| | 2√ex−1 | |
przecież e
x w liczniku
27 sty 14:44
Anka: Naprawdę nie mam na to pomysłu
27 sty 15:22
wredulus_pospolitus:
tfu tfu tfu ... źle Ci napisałem
t =
√ex−1 => e
x = t
2+1
czyli:
| | dx | | 2dt | | 2dt | |
∫ |
| = /// tylko tego tak nie pisz = ∫ |
| = /// = ∫ |
| |
| | √ex−1 | | ex | | 1+t2 | |
27 sty 15:31
Anka: Bardzo dziękuję, teraz już wszystko rozumiem, chociaż sama pewnie bym na to nie wpadła...
27 sty 15:39
wredulus_pospolitus:
powiem szczerze ... ja tą całkę zrobiłem na 'zgaduj zgadula' i później miałem problem z
dorobieniem jakie podstawienie zrobić żeby wyszło
27 sty 15:42
daras: | | dx | |
∫ |
| = 2arctg√(ex−1) +C |
| | √ex−1 | |
27 sty 17:27