Równanie okręgu i styczna
Weronika: Proszę o pomoc

Znajdź równanie okręgu o promieniu 1 stycznego zewnętrznie do okręgów
(x−1)
2 + (y−3)
2=4 i (x−5)
2 + (y−3)
2=4.
27 sty 14:02
5-latek: MOze najpierw narysuj te okregi w ukladzie wspolrzednymm
Moze cos wtedy zobaczysz
27 sty 14:04
Weronika: Narysowałam. I nie wiem co dalej.
27 sty 14:18
Janek191:
Musi być
| | 1 + 5 | |
I S1 S I = I S2 S I S = ( x , y) oraz x = |
| = 3 |
| | 2 | |
27 sty 14:23
Weronika: To zauważyłam tylko właśnie nie wiem jak obliczyć y. Powinny wyjść dwa rozwiązania.
27 sty 14:26
Janek191:
I S1 S I = 3 S = ( 3; y)
więc
I S S1 I = √ ( 3 − 1)2 + ( y − 3)2 = 3
4 + ( y − 3)2 = 9
( y − 3)2 = 5
y − 3 = √5 lub y − 3 = − √5
y = 3 + √5 lub y = 3 − √5
27 sty 14:31
Janek191:
S = ( 3; 3 + √5 ) lub S = ( 3; 3 − √5 )
27 sty 14:34
Weronika: Faktycznie. Dziękuję bardzo
27 sty 14:35