funkcje kwadratowe (wzory viete'a)
Justa: Witam Was drodzy Matematycy

Czy pomógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić owe zadanie.
Wyznacz wartości b i c dla których miejsca zerowe x
1 i x
2 funkcji f(x)=x
2+bx+c spełniają
warunki:
ja wykombinowałam coś takiego, ale niestety nie wiem co dalej.
| 1 | | 1 | | x2+x1 | | | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| =4 |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
| 1 | | 1 | | (x2+x1)2 | | x22+x12+2x1*x2 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | (x2+x1)2 | | (x1*x2)2 | |
oraz Δ>0
27 sty 13:45
wredulus_pospolitus:
z pierwszego: b = −4c
podstaw do drugiego i wyznacz 'c' ... następnie wyznaczysz bez problemów 'b'

UWAGI:
1) nigdzie nie ma napisanego, że miejsca zerowe musza być różne

2) gdzie założenie c≠0
27 sty 13:47
Justa: 1) Δ>0
2) x
1≠x
2
3)c≠0
16c+2=10c
6c=−2
| | 1 | | 1 | |
c=− |
| (w odp mam c= |
| ⇒widzi ktoś mój błąd ?) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
b= |
| (no i tu w odp jest b=− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
27 sty 14:02
PW: Polemizuję: użycie liczby mnogiej − "miejsca zerowe" − w treści zadania oznacza, że są dwa
− a więc różne. Nie mylmy miejsca zerowego funkcji z pierwiastkiem wielomianu.
Wielomian może mieć dwa jednakowe pierwiastki (tak się przyjęło mówić niedbale o
pierwiastku dwukrotnym), ale funkcja nie może mieć dwóch jednakowych miejsc zerowych − czegoś
takiego nie definiuje się (miejsce zerowe to liczba x0, dla której f(x0) =0; możemy ją
podstawiać i sto razy otrzymując zdanie prawdziwe, ale nie znaczy to, że f ma sto jednakowych
miejsc zerowych).
Przykład:
f(x) = (x−5)3.
Funkcja f ma jedno miejsce zerowe x0=5. Wielomian f ma 5−krotny pierwiastek x0=5.
Zauważmy, że w zadaniach CKE (maturalnych) używa się terminu "rozwiązanie równania" i "miejsca
zerowe funkcji" − nie powinno się mówić o pierwiastkach równania (w starych podręcznikach tak
było) ani o pierwiastkch funkcji kwadratowej.
27 sty 14:15
wredulus_pospolitus:
u lala ... błąd:
| 1 | | 1 | | x2+y2 | | (x+y)2 −2x*y | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x2 | | y2 | | (x*y)2 | | (x*y)2 | |
oczywiście u Ciebie:
x= x
1
y = x
2
27 sty 14:18
PW: | | 16 | | 4 | | 28 | | 2√7 | |
Δ= |
| + |
| = |
| , √Δ = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 2√7 | | 2+√7 | |
x1 = |
| (− |
| − |
| ) = − |
| , |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 2√7 | | 2−√7 | |
x2 = |
| (− |
| + |
| ) = − |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 3 | | 2−√7 | |
| = − |
| = −3 |
| =2−√7 |
| x1 | | 2+√7 | | −3 | |
Na razie błędu nie widzę.
Pewnie błąd w książce.
27 sty 14:37
Justa: oooooo

DZIĘKUJĘ!

NO I WSZYSTKO JASNE DLACZEGO BYŁ TEN BŁĄD: )
JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ ; )
PW.
Wielomian f ma 5−krotny pierwiastek x0=5. ⇒ Wielomian f ma 3−krotny pierwiastek x0=5.
27 sty 14:39
wredulus_pospolitus:
PW ... bład jest w drugim przekształceniu ... stąd różnice w znakach pomiędzy tym co wyszło a
odpowiedziami
27 sty 14:40
Justa: wreduluspospolitus:
dlaczego musi być ten "−" ? w (x+y)2 −2x*y
27 sty 14:41
Justa:
27 sty 14:56
PW: | 1 | | 1 | | x12+x22 | |
| + |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | x12x22 | |
| | x12+x22+2x1x2−2x1x2 | |
|
| − i dopiero teraz pierwsze trzy wyrazy w liczniku |
| | (x1x2)2 | |
zwijamy w kwadrat sumy, Nie zauważyłem tego i wdałem się w rachunki sprawdzające. Niestety −
zamiana znaków b i c powoduje, że suma odwrotności nie zmienia się, trzeba by było sprawdzić
też sumę odwrotności kwadratów, ale widać że to nie ma sensu, bo błąd znaleziony.
27 sty 14:59
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 1 | | y2 | | x2 | |
| + |
| = wspólny mianownik = |
| + |
| = |
| x2 | | y2 | | (xy)2 | | (xy)2 | |
| | x2 + y2 | |
= |
| = ... a ty chcesz mieć (x+y)2 = x2+y2+2xy ... czyli dodajesz i |
| | (xy)2 | |
| | (x2+y2+2xy − 2xy | | (x+y)2 − 2xy | |
odejmujesz w liczniku 2xy .. = |
| = |
| |
| | (xy)2 | | (xy)2 | |
teraz juz wiesz dlaczego

i widzisz jakie błędy zrobiłaś przy przekształceniach
27 sty 14:59
Justa: ok ok.. już wszystko jasne ; ) na przyszłość bardziej muszę uważać przy przekształceniach

Bardzo Wam dziękuję ; )
27 sty 15:01