2 zadanka
Orest: wstyd się przyznać ale przez 3 lata nie miałem nic z geometrii wiec z tych zadań raczej nic nie
kapuje :
a) W trójkącie prostokątnym na przeciw kąta ostrego alfa leży przyprostokątna długości 3 cm
.Druga przyprostokątna ma 6. Zatem
a)sin alfa=2/pierwiastek z 5
b)cos alfa 2/5 pierwiastek z 5
c)tg alfa=2
d) cos alfa =1/pierwiastek z 5
Dany jest okrąg o środku w punkcie o .Prosta k jest styczna do okręgu w punkcie A .Miara kata
AOB wynosi 40stopni .Wobec tego miara kąta beta jest równa .
a) 15 stopni
b)25stopni
C)30 stopni
D ) 20 stopni
Dajcie jakieś przykłady czy cosik w tym stylu to nie praca domowa

przygotowuje się do matury
22 paź 16:50
grus-grus: zajrzyj do trygonometrii po lewej stronie
22 paź 17:31
Orest: ok według mnie to odpowiedź c choć nie jestem pewien czy tak się liczy 3/6 i to wychodzi 2
co do drugiego zadanka nie mam pojęcia.
22 paź 19:08
Orest: powie mi ktoś czy dobrze?
22 paź 19:34
Orest: HaLO xD
22 paź 20:43