Zadanie
Miosław: Witam
mam zapisac w postaci ilocynowej sinx+cosx
czy moge to rozpisac w ten spsob sinx + cosx = sinx + cos(90 − x) = sinx + sinx = 2sinx
27 sty 13:32
wredulus_pospolitus:
co za bzduuura
27 sty 13:37
wredulus_pospolitus:
czyli co:
sin 0 + cos 0 = sin 0 + sin 0

czyli:
0 + 1 = 0 + 0

interesujące
27 sty 13:38
Miosław: wystarczylo napisac to jest zle −.− a wiec jak nalezy to zrobic
27 sty 13:38
wredulus_pospolitus:
jak już to:
cosx = sin(90o − x)
27 sty 13:39
wredulus_pospolitus:
i wtedy skorzystać ze wzoru:
sina + sinb = 2sin...*sin....
27 sty 13:39
wredulus_pospolitus:
a może to było 2sin...cos...
27 sty 13:40
wredulus_pospolitus:
a jeżeli nie znasz tego wzoru to jest pewien 'myk'
27 sty 13:40
Miosław: czyli iloczyn wyniesie 2sin45cos(x−45) ze wzoru na sinα + sinβ
27 sty 13:41
Miosław: wzorki znam
27 sty 13:41
Miosław: bo to bedzie sinx + sin(90 − x) = 2sin45cos(x − 45)
27 sty 13:42
wredulus_pospolitus:
tia
można też było zapisać
| | √2 | | √2 | |
sinx + cosx = √2*( |
| *sinx + |
| *cosx) = √2*(cos45osinx + sin45ocosx) = |
| | 2 | | 2 | |
=
√2*(....)
27 sty 13:43
wredulus_pospolitus:
a sin45
o =

(patrz u siebie)
27 sty 13:44
Miosław: yyy juz mowie
27 sty 13:45
Miosław: skoro masz sinx + cosx = sinx + sin(90−x) = 2sin (x + 90 −x)/2 * cos(x − 90 + x)/2 = 2sin 45
cos(2x − 90) = 2sinx45cos(x−45)
27 sty 13:47
Miosław: do wzoru na sinα + sinβ podstawiasz
27 sty 13:47
Miosław: aaaa to bedzie sin(−45) czyli to jest rowne −sin45
27 sty 13:48
Miosław: a nie dobrze jest tam jest sin 45

27 sty 13:48
Miosław: juz rozumiesz
27 sty 13:48
wredulus_pospolitus:
ja rozumiem ... a ja się Ciebie pytam ile wynosi sin45
o 
czemu to się równa (jakiej liczbie

)
27 sty 13:49
Miosław: 1/2
27 sty 13:50
Miosław: wredus

mam ptanie bo mam przyklad 1 − 4/3cos
2x i to rozpisalem ze jest t sin
2x + cos
2x −
4/3 cos
2x = sin
2x − 1/3cos
2x co dalej podsuniesz jakis pomysl
27 sty 13:51
5-latek: NIe


!
27 sty 13:54
Miosław: bo mam gigantyczne problemy z trygonometria i probuje rozwiazywac a jednocxesnie was pytam czy
dobrze mysle
27 sty 13:54
5-latek: to bylo do postu z 13:50
27 sty 13:54
Miosław: a sin45 to √2/2
27 sty 13:55
Miosław: a jak zrobic to 1 − 4/3cos2x
27 sty 13:55
wredulus_pospolitus:
więc tamten zapisz jeszcze 'uprościć' możesz
| | 4 | |
a do tego z 13:55 ... na pewno tak to wygląda  1 − |
| cos 2x  |
| | 3 | |
i co masz z tym zrobić
27 sty 14:02
Miosław: zapisac w posatci iloczynowej
27 sty 14:02
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
to taki 'głupawy' pomysł mam ... 'wyciągnij |
| przed nawias'  i już masz postać |
| | 3 | |
iloczynową
27 sty 14:04
Miosław: a co z 1
27 sty 14:05
Miosław:
27 sty 14:06