zadanie
kapsel: Witam. Mam pytanie odnośnie zadania:
Kąt ostry rombu ABCD ma miarę |∡A | = 60∘ . Na bokach AB i BC wybrano punkty K i L w ten
sposób, że |AK | = |BL | . Uzasadnij, że trójkąt KLD jest trójkątem równobocznym. Czy
orientuje się ktoś czy na maturze mogę sobie przyjąć ze IABI=IBCI=1?
27 sty 13:12
Bizon:
...skoro masz romb ...
27 sty 13:17
zawodus: |AB|=|BC| = a
tak jest poprawnie.
Nie powinno się brać szczególnych przypadków
27 sty 13:23
kapsel:

no tak wiem ze boki są równe, ale czy mogę sobie tak oznaczyć tylko hipotetycznie ze mają 1?
czy mam robić tak?
cos120=cos(180−60)=−cos60
z
2=a
2 + (a−x)
2 −2a(a−x)cos60
v
2=(a−x)
2 +x
2−2(a−x)x(−cos60)
y
2=(a−x)
2 +a
2 −2(a−x)acos60
z tych równań wyjdzie ze y
2=v
2=z
2 więc trójkąt jest równoboczny
27 sty 13:31
kapsel: na maturze nie mogą sobie oznaczać?
27 sty 13:31