Objętość ostrosłupa
Radek:

Na rysunku przedstawiono fragment siatki ostrosłupa prawidłowego czworokąt−
nego, którego pole powierzchni całkowitej jest równe 36(1 +√ 3) cm 2 . Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
Z rysunku widać że każda krawędź jest równa a
P
c=P
p+P
b
P
c=a
2+4*
a2√34
P
c=a
2+a
2√3
P
c=2a
2√3
36(1+√3)=2a
2√3
a
2=18+6
√3
a=
√6(3+√3)
dlaczego długość krawędzi a wychodzi dziwny wynik ?
Dziękuje za pomoc
27 sty 12:36
zawodus: Z rysunku widać że każda krawędź jest równa a − to nie jest prawdą
27 sty 12:38
J: Krawędź podstawy jest inna niż krawędzie boczne
27 sty 12:39
zawodus: od kiedy trójkąt równoboczny ma kąt 45 stopni?
27 sty 12:39
J: Krawędż boczna, jest bokiem kwadratu,którego przekątną jest krawędź podstawy.
27 sty 12:42
Radek: pomyłka tam ma być 60 stopni
27 sty 12:44
J: Pc = a2 + a2√3 = a2(1 + √3) , a nie 2a2√3
27 sty 12:47
zawodus: odp a=6
sprawdzaj rachunki.
27 sty 12:51
Radek: Kurcze taki błąd

P
c=a
2(1 + √3)
36(1+√3)=a
2(1 + √3)
36+36√3=a
2(1 + √3)
a
2=
36+36√31 + √3=36
a=6

Dziękuje teraz się zgadza
27 sty 12:51
zawodus: 36(1+√3)=a2(1 + √3)
nie utrudniaj sobie życia...
podziel przez 1+
√3
dostajesz a
2=36 ⇒a=6
27 sty 12:53