Oblicz
Jacek: Kto pomoze
1) −cos10 +cos11cos21 + cos69cos79
27 sty 12:31
zawodus: wzory trygonometryczne się kłaniają...
27 sty 12:32
Jacek: no to ja wiem mam je wszystkie przed soba ale ktor wykorzystac
27 sty 12:34
zawodus: szukasz gdzie występuje wyrażenie cos (coś)*cos (coś) i dopasowujesz
27 sty 12:37
Bizon:
−cos10+sin79cos21+sin21cos79=cos10+sin(79+21)= ... dalej poradzisz
27 sty 12:40
Jacek: no to mam cosα + cosβ = ... noipozniej przyrowneuje α + β = 42 i α − β = 22 i z drugim tak smo
27 sty 12:43
Jacek: Bizon

ale tam sa same COSINUSY
27 sty 12:44
Jacek: Bizon

i z jakiej racji sobie przelozyles 79 stopnio do 11 mozna tak
27 sty 12:44
zawodus:
−cos 10 ≠ cos 10
27 sty 12:46
Bizon:
... cos10+sin100=−cos10+cos10=
27 sty 12:46
zawodus: cos(90 − α) = sinα
27 sty 12:46
Bizon:
.... skoro piszesz, że masz wzory przed sobą to w nie PATRZ

!
27 sty 12:47
Jacek: nie rozumiem to cos11cos21 jak moge uproscic
27 sty 12:47
Jacek: ja bym rpobowal ze wzoru cosα + cosβ = .... ale z niego mi nie wychodzi
27 sty 12:48
zawodus: już ci napisałem z którego wzoru masz skorzystać bezpośrednio...
27 sty 12:48
Bizon:
wzory redukcyjne + wzór na sin(α+β)
27 sty 12:49
Jacek: dzieki juz wyszlo

tylko jeden maly problem mam
27 sty 12:58
Jacek: −cos10 jak to obliczyc
27 sty 12:58
Bizon:
ja tam zjadłem − przy cos10
Wyjdzie Ci −cos10+cos10
27 sty 13:01
Jacek: ale jakos dziwnie bo mi wychodzi −cos10 + sin90= −cos10 + 1
27 sty 13:02
Jacek: bo ja ob;iczylem ze cos11= cos(90−79)=sin79 a cos69=cos(90−21) = sin 21 i pozniej sin (79+21) =
sin90 = 1
27 sty 13:03
Jacek: a nie ale blad yyyy
27 sty 13:03
Bizon:
sin(79+21)=sin100=cos10
27 sty 13:04
Jacek: 79+21 = 100 a nie 90 ale deb.. ze mnie ^^
27 sty 13:04