geometria analityczna
ZEO: Sprawdź czy na czworokącie ABCD o współrzędnych A=(5,−2) , B= (6,3) , C= (4,6) i D= (−1, 4)
można opisać okrąg.
27 sty 12:20
27 sty 12:24
ZEO: Ktoś pomoże?
27 sty 12:31
zawodus: warunek opisania okręgu?
27 sty 12:32
zawodus: jest twierdzenie wtw
27 sty 12:32
Janek191:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty : A, B, C, a następnie
sprawdź czy punkt D leży na tym okręgu.
27 sty 12:35
zawodus: prościej policzyć długości odpowiednich boków
27 sty 12:36
Janek191:
II sposób : obliczamy kąty α,β ,γ ,δ i sprawdzamy warunek α + γ = β + δ = 180o
27 sty 12:38
ZEO: a te kąty mam policzyć z tw cosinusów ?
27 sty 12:57
ZEO: najlepiej jakby ktoś to udowodnił bo mam potem jeszcze kilka przykładów
27 sty 12:57
zawodus: nikt za ciebie się nauczy. podaj swoje rozwiązanie, a my ocenimy
ja też mam dużo pracy, i nikt jej za mnie nie wykona
27 sty 13:09
27 sty 13:13
Janek191:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
====================
A = ( 5; −2), B = ( 6; 3), C = ( 4; 6) , D = ( − 1; 4)
więc
( 5 − a)2 + (− 2 − b)2 = r2
(6 − a)2 + ( 3 − b)2 = r2
( 4 − a)2 + ( 6 − b)2 = r2
−−−−−−−−−−−−−−
1) 25 − 10a + a2 + 4 + 4b + b2 = r2
2) 36 − 12a + a2 + 9 − 6b + b2 = r2
3) 16 − 8a + a2 + 36 − 12 b + b2 = r2
Wykonujemy odejmowanie:
1 ) − 2)
−16 + 2a + 10 b = 0 ⇒ 2a = 16 − 10 b ⇒ a = 8 − 5 b
1) − 3)
−23 −2a + 16b = 0
−−−−−−−
Dodajemy otrzymane równania
−39 + 26 b = 0
26 b = 39
b = 1,5
======
a = 8 − 5*1,5 = 0,5
===============
r2 = 29 − 10 a + a2 + 4b + b2
więc
r2 = 29 − 5 + 0,25 + 6 + 2,25 = 32,5
Równanie okręgu
( x − 0,5)2 + ( y − 1,5)2 = 32,5
========================
Wstawiam współrzędne punktu D za x i za y :
( − 1 − 0,5)2 + ( 4 − 1,5)2 = (−1,5)2 + 2,52 = 2,25 + 6,25 = 8,5 ≠ 32,5
Punkt D nie leży na tym okręgu.
Odp.
Nie można opisać okręgu na danych punktach.
=======================================
27 sty 13:41
Janek191:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
====================
A = ( 5; −2), B = ( 6; 3), C = ( 4; 6) , D = ( − 1; 4)
więc
( 5 − a)2 + (− 2 − b)2 = r2
(6 − a)2 + ( 3 − b)2 = r2
( 4 − a)2 + ( 6 − b)2 = r2
−−−−−−−−−−−−−−
1) 25 − 10a + a2 + 4 + 4b + b2 = r2
2) 36 − 12a + a2 + 9 − 6b + b2 = r2
3) 16 − 8a + a2 + 36 − 12 b + b2 = r2
Wykonujemy odejmowanie:
1 ) − 2)
−16 + 2a + 10 b = 0 ⇒ 2a = 16 − 10 b ⇒ a = 8 − 5 b
1) − 3)
−23 −2a + 16b = 0
−−−−−−−
Dodajemy otrzymane równania
−39 + 26 b = 0
26 b = 39
b = 1,5
======
a = 8 − 5*1,5 = 0,5
===============
r2 = 29 − 10 a + a2 + 4b + b2
więc
r2 = 29 − 5 + 0,25 + 6 + 2,25 = 32,5
Równanie okręgu
( x − 0,5)2 + ( y − 1,5)2 = 32,5
========================
Wstawiam współrzędne punktu D za x i za y :
( − 1 − 0,5)2 + ( 4 − 1,5)2 = (−1,5)2 + 2,52 = 2,25 + 6,25 = 8,5 ≠ 32,5
Punkt D nie leży na tym okręgu.
Odp.
Nie można opisać okręgu na danych punktach.
=======================================
27 sty 13:41
Janek191:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
====================
A = ( 5; −2), B = ( 6; 3), C = ( 4; 6) , D = ( − 1; 4)
więc
( 5 − a)2 + (− 2 − b)2 = r2
(6 − a)2 + ( 3 − b)2 = r2
( 4 − a)2 + ( 6 − b)2 = r2
−−−−−−−−−−−−−−
1) 25 − 10a + a2 + 4 + 4b + b2 = r2
2) 36 − 12a + a2 + 9 − 6b + b2 = r2
3) 16 − 8a + a2 + 36 − 12 b + b2 = r2
Wykonujemy odejmowanie:
1 ) − 2)
−16 + 2a + 10 b = 0 ⇒ 2a = 16 − 10 b ⇒ a = 8 − 5 b
1) − 3)
−23 −2a + 16b = 0
−−−−−−−
Dodajemy otrzymane równania
−39 + 26 b = 0
26 b = 39
b = 1,5
======
a = 8 − 5*1,5 = 0,5
===============
r2 = 29 − 10 a + a2 + 4b + b2
więc
r2 = 29 − 5 + 0,25 + 6 + 2,25 = 32,5
Równanie okręgu
( x − 0,5)2 + ( y − 1,5)2 = 32,5
========================
Wstawiam współrzędne punktu D za x i za y :
( − 1 − 0,5)2 + ( 4 − 1,5)2 = (−1,5)2 + 2,52 = 2,25 + 6,25 = 8,5 ≠ 32,5
Punkt D nie leży na tym okręgu.
Odp.
Nie można opisać okręgu na danych punktach.
=======================================
27 sty 13:42
5-latek: zawodus
Jednak sie pomyliles . Na
Janka 191 zawsz mozna liczyc

MOga nawet liczyc ci ktorym sie nie chce liczyc
27 sty 13:47
ZEO: dzięki Janek dzięki Tobie mogłem ruszyć kolejne przykładu Piątka ziomeczku
27 sty 16:47
ZEO: mam pytanie jeszcze do tego przykładu?
27 sty 16:48
5-latek: Pewnie ze masz za co dziekowac
Jankowi 191 
Ja bym CI kazal liczyc kąty z iloczynu skalarnego
28 sty 10:33