dowód
Radek:
Uzasadnij, że suma kwadratów dwóch kolejnych nieparzystych liczb całkowitych nie może być
kwadratem liczby całkowitej.
(2k+1)2+(2k+3)2=p
4k2+4k+1+4k2+12k+9=p
8k2+16k+10=p
p=2(4k2+8k+5)
Δ<0
Jak uzasadnić
27 sty 12:07
Radek: ?
27 sty 12:13
ICSP: = p2
= p2
.
.
.
p2 = 2 * (4k2 + 8k + 5)
Wystarczy pokazać, ze 4k2 + 8k + 5 nie jest podzielne przez 2
27 sty 12:16
Radek:
A czemu p2 ?
27 sty 12:21
zawodus: zakładasz, że to kwadrat liczby całkowitej... czyli p2
27 sty 12:23
ICSP: nie może być kwadratem liczby całkowitej.
Kwadrat liczby całkowitej to p2 a nie p.
27 sty 12:23
Radek: ok. dziękuję
27 sty 12:24
Radek:
| | 1 | |
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n , liczba |
| (10n+1+4*10n+1+ 4) jest |
| | 9 | |
kwadratem liczby naturalnej.
t=10
n+1 t>0
a dalej co
10
n+1=−2?
27 sty 12:28
zawodus: nie. zobacz, że wyrażenie w nawiasie to wzór skróconego mnożenia
27 sty 12:29
ICSP: t = 10
n+1
t
2 = 10
n+1

Jesteś pewien ?
27 sty 12:29
zawodus: w zasadzie to zauważyłeś. teraz tylko pokaż, że
3|10n+1+4
27 sty 12:30
zawodus: ICSP Radek pomylił treść zadania. Tam jest 100n+1
i mój warunek ma wyglądać:
3 | 10n+1+2
27 sty 12:31
zawodus: a to już oczywiste do pokazania...
nie ma nic pokazywać...
27 sty 12:31
Radek:
Dzięki Panowie
27 sty 12:33