Obliczyć całke podwójna
Piotrek22: Obliczyć całkę podwójna ∬(x
2 + 2y)dxdy gdzie obszar calkowania D ograniczony jest prostymi y =
2x , x = 3 i hiperbola y = 1/2x opisac ten opszar mi wyszly dwa obszary całkowania
D1 = 1/2x ≤ x ≤ 3
1/2x ≤ x ≤ 1
D2 = 2x ≤ x ≤ 3
1 ≤ y ≤ 2x
to jest dobrze

pomoze ktos
27 sty 11:57
wredulus_pospolitus:
jak obszar 'x' może być ograniczony przez 'x'
| 1 | |
| x ≤ x <−−− co to w ogóle oznacza  |
| 2 | |
granice całkowania względem jednej zmiennej mają być zależne od drugiej ... ale juz granice
całkowania tej drugiej zmiennej musza być 'jawne' (czyli granicami mają być konkretne liczby)
27 sty 11:59
Piotrek22: 1
−−− nie umiem robic w tym programie ulamków to mialem na mysli 1/2x
2x
27 sty 12:05
Piotrek22:
1
−−−
2x
27 sty 12:05
wredulus_pospolitus:

(punkt przecięcia się hiperboli i prostej) ≤ x ≤ 3
hiperbola ≤ y ≤
prosta
takie granice całkowania mogą być
27 sty 12:08
Piotrek22: to wtedy na x beda 1≤x≤3 ? tak moze byc
27 sty 12:12
27 sty 12:17
wredulus_pospolitus:
no raczej na pewno nie '1'
bo przez punkt (1,1) nie przechodzi prosta y=2x
27 sty 12:21
Piotrek22: | | 1 | |
z mojego rysunku przecina sie y= 2x z parabola w punkcie |
| ≤ x ≤ 3 |
| | 2 | |
27 sty 12:26
wredulus_pospolitus:
i to juz lepiej
ale lepiej nie odczytywać 'z rysunku' a obliczyć ... wyznaczyć punkt przecięcia algebraicznie
27 sty 12:27
Piotrek22: dzieki teraz trzeba obliczyć całke podwójna podstawiajac za x i za y granice calkowania
27 sty 12:36