matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie przez części
Wikuś:
Oblicz całkę przez części ∫ x
2
* e
x
dx
27 sty 11:45
Aga1.:
Trzeba dwa razy skorzystać z tego wzoru ∫f
'
(x)g(x)dx=f(x)g(x)−∫f(x)g
'
(x)dx f
(
x)=e
x
, to f(x)=e
x
g(x)=x
2
, g
'
(x)=2x
27 sty 11:57