oblicz
hilf: oblicz graiceciagu przy n dazacym do nieskonczonosci lim 2n[ln(n+1)−ln(n+2)]
27 sty 11:27
wredulus_pospolitus:
i w czym polega problem
27 sty 11:31
hilf: czy trzeba najpierw podzielic n+1/n+2?
27 sty 11:32
wredulus_pospolitus:
jak najbardziej

a później '2n' "włączyć" do logarytmu
i skorzystać z tw. o granicy Eulera
27 sty 11:33
hilf: a jak to 2 n wlaczyc do logarytmu?
27 sty 11:37
wredulus_pospolitus:
b*loga = log(ab)
27 sty 11:37
hilf: czyli wyszlo lne2, czyli 1
27 sty 11:45
wredulus_pospolitus:
jak dla mnie to ln e2 = 2lne = 2*1 = 2
27 sty 11:49
wredulus_pospolitus:
ale powinno wyjść raczej ln e−2
27 sty 11:50
hilf: a no tak, dzieki
27 sty 12:04
hilf: −2
27 sty 12:04