równanie
asdf: Równanie liczb zespolonych:
iz2+(i+z)z+1−3i=0
Proszę o podpowiedź od czego zacząć, bo niestety nie mam pojęcia jak to ładnie rozpisać
27 sty 10:36
wredulus_pospolitus:
iz2 + iz + z2 + 1 − 3i = 0
(i+1)z2 + iz + (1−3i) = 0
Δ = .....
z1 = ....
z2 = ....
27 sty 10:47
asdf: Δ=12−4*(i+1)*(1−3i)
=−16i−7
Coś takiego dostałem
27 sty 11:03
wredulus_pospolitus:
asdf ...
+1
2

jak dla mnie to jest i
2 = −1
27 sty 11:06
wredulus_pospolitus:
i wtedy masz ślicznie 'ładne' liczby
27 sty 11:07
wredulus_pospolitus:
baaa ... wzór skróconego mnożenia nawet masz
27 sty 11:07
asdf: No tak dzięki
27 sty 11:07
asdf: Nie ogarniam w liczbach zesp. co bierzemy pod uwage przy delcie to co stoi za i ?
27 sty 11:26
wredulus_pospolitus:
niii ... 'zmienną' jest 'z'
i to przecie taka sama liczba jak π e
2 czy sin (
3√arctg (−3))
27 sty 11:32
asdf: Moglbys napisać jak to powinno poprawnie wyglądać ?
27 sty 11:42
asdf: Jeszcze mam pytanko do tego równania, które przekształciłeś. wymnożyłeś z(i+z) i w tym
równaniu było z2 co się z nim stało bo poniżej już go nie ma.
27 sty 11:58
wredulus_pospolitus:
iz2+(i+z)z+1−3i=0
iz2+iz+z2+1−3i=0
(iz2+z2)+iz+(1−3i)=0
(i+1)*z2+iz+(1−3i)=0 <−−−wyłączyłem przed nawias
ale im dłużej patrze na to równianie tym bardziej jestem przekonany, żeś źle przepisał z
tablicy i winno być: iz2+(i+2)z+1−3i=0
27 sty 13:28