Ciąg zadanie
Marek: Cześć. Mam takie krótkie zadanko z ciągu geometrycznego
Pomiędzy liczby 3 i 24 "wstaw" dwie liczby tak aby otrzymać cztery kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego.
Proszę o pomoc jak to rozwiązać. Ja tak myślę, że to pod wzór podstawić a1*qn−1 ale nie
wiem zabardzo jak
22 paź 16:30
Bogdan:
a1 = 3
a2 = 3q
a3 = 3q2
a4 = 3q3 ⇒ 24 = 3q3 ⇒ q = ?
22 paź 16:41
darek: a
1=3
a
2=?
a
3=?
a
4=24
a
4=a
1*q
3
24=3*q
3
8=q
3
q=2
a
2=a
1*q = 6
a
3=a
1*q
2 = 12
zgadza sie

?
22 paź 16:42
Marek: wielkie dzięki panowie
22 paź 19:44