ICSP:

równanie okręgu :
(x− x
s)
2 + (y −y
s)
2 = r
2 gdzie (x
s;y
s) − współrzędne środka, r − promień
środek należy do prostej y = x zatem y
s = x
s wstawiając do równania mamy :
(x− x
s)
2 + (y −x
s)
2 = r
2
Okrąg jest styczny do prostej y= 5 zatem r = 5 − x
s
Wstawiając do równania okręgu mamy :
(x− x
s)
2 + (y −x
s)
2 = (5 − x
s)
2
Wyznaczmy teraz współrzędne środa drugiego okręgu :
x
2 + y
2 − 8x− 2y + 1 = 0
x
2 −8x + 16 + y
2 − 2y + 1 = 16 + 1 − 1
(x−4)
2 + (y−1)
2 = 4
2
S
1(4 ; 1)
Punkt S
1 należy do pierwszego okręgu. Podstawiając za x 4 oraz za y 2 dostajemy :
(4 − x
s)
2 + (1 − x
s)
2 = (5 − x
s)
2
16− 8x
s + x
s2 + 1 − 2x
s + x
s2 = 25 − 10x
s + x
s2
x
s2 −9 = 0
x
s = 2
√2
x
s = −2
√2
Zatem mamy dwa okręgi spełniające warunki zadania :
(x − 2
√2)
2 + (y −2
√2)
2 = (5 − 2
√2)
2
(x + 2
√2)
2 + (y +2
√2)
2 = (5 + 2
√2)
2