Liczby zespolone
asdf:
Jak takie coś rozwiązać proszę o poradę
27 sty 01:30
asdf: tam przy ułamku powinno być 3i
27 sty 01:31
ICSP: i17 = i16 * i = (−1)8 * i = i
Sprowadź do wspólnego mianownika. W liczniku wymnóż nawiasy. Na sam koniec przemnóż licznik i
mianownik przez 1 + i aby pozbyć się niewymierności.
Identycznie jak w przypadku liczba rzeczywistych.
27 sty 01:33
asdf: Chciałem się zapytać czy wyjdzie coś takiego przy tym rozbiciu liczby urojonej:
27 sty 01:41
ICSP: 2i17 = 2 * i17 = 2i
27 sty 01:43
asdf: No tak ... Ja to potraktowałem w ten sposób:
(2i2)8*i
Możesz powiedzieć, dlaczego to jest źle ?
27 sty 01:44
ICSP:
(2i)17 − wszystko jest podnoszone do 17 potęgi
2i17 − tylko jednostka urojona jest podnoszona do 17 potęgi
Widzisz różnice ?
27 sty 01:46
asdf: Teraz tak, dlatego nie mogę zastosować takiego manewru
27 sty 01:48
asdf: Wyszło mi coś takiego
Oczywiście nie mnożyłem przez sprzężenie jeszcze tylko sprowadziłem do wspólnego mianownika, na
tym etapie jest ok ?
27 sty 01:56
ICSP: coś jest źle

−5 mi nie pasuje.
27 sty 02:05
asdf: Już chyba znalazłem błąd tak to będzie wyglądało ?
27 sty 02:10
ICSP: a ja mam + 11
27 sty 02:19
asdf: Ok, teraz się zgadza wyszło mi identycznie jak u Ciebie
27 sty 02:21
asdf: Wynik ostateczny wyszedł mi:
27 sty 02:24
27 sty 02:25
asdf: Dobrze zrobiłem mnożąc licznik i mianownik przez (2+2i) ?
27 sty 02:27
ICSP:
27 sty 02:28
asdf: Nie kminie skąd 8i ehhh
27 sty 02:31
asdf: Mam prośbę mógłbyś rozpisać swoje rozwiązanie od momentu mnożenia przez sprzężenie ?
27 sty 02:39
ICSP: Dzielenie przez 4 licznika i mianownika sprawia problem ?
Niestety ja zrobiłem trochę inaczej(nie mnożyłem przez sprzężenie)
| (2i + 3)(1−i) | | 2i + 3 | | 8i + 3 | |
| + 3i = |
| + 3i = |
| |
| 2(1−i) | | 2 | | 2 | |
27 sty 02:43
asdf: Dobra już wiem, taki błahy błahy błąd

. Dzięki za poświęcony czas.
27 sty 02:46