układ równań trzech niewiadomych
Ksss: Liczby (x,y,z) są rozwiązaniem układu:
| ⎧ | x + y + z = m + 7 | |
| ⎨ | 3x − 2y + 2z = m − 4 | .
|
| ⎩ | 2x + y − 3z = 4m − 3 | |
Wykaż, że nie istnieje parametr m taki, że ciąg (x,y,z) jest geometryczny.
Kombinuję i kombinuję, chcę wybrać najlepszą metodę do tego typu równań. Próbowałem metodą
wyznaczników, ale wynik wychodzi zły. Zna ktoś jakąś lepszą metodę rozwiązywania tego typu
układów? i jaką metodę stosować do zwykłych układów z 3 niewiadomymi (bez parametru m).
Ksss: Ok udało się

Jednak metoda wyznaczników jest niezawodna, to ja zrobiłem błąd przepisując na
kartkę 4m+7 zamiast m+7 i stąd ten ból głowy.
Niemniej, dzięki za szybką pomoc