liczby
zadanie: Dla podanej liczby n podac najmniejsza liczbe rzeczywista x>1
taka, ze {log2x}={log2n}, gdzie {y} oznacza czesc ułamkowa liczby y.
a)
n=48, x=....................
b)
n=5, x=....................
c)
n=18, x=....................
d)
n=20, x=....................
jakies podpowiedzi?
26 sty 23:25
sushi_ gg6397228:
wypisz sobie potęgi liczby "2"
i oszacuj między jakimi liczbami są "podane n−ki"
26 sty 23:32
Mila:
Czy już rozwiązałeś? Trzeba pisać?
28 sty 14:38
Mila:
a) {log
2(48)}={log
2(2
4*3)}={log
2(2
4)+log
23}=
={4+log
2(3)}=4+log
2(3)−[4+log
23]=4+log
23−5=log
23−1=
28 sty 15:24
Radek: Pomoże mi Pani z kilkoma zadaniami ?
28 sty 15:27
zadanie: dziekuje
juz mam
28 sty 15:37