.
ola123: W pewnej populacji 25% mężczyzn i 10%kobiet ma zwiększone stężenie cholesterolu . Wybrano osobę
z grupy osób , w której była równa liczba kobiet i mężczyzn . Obliczyć prawdopodobieństwo ,
że;
a) wybrana losowo osoba miała zwiększone stężenie cholesterolu
b)wybrano losowo kobietę , która miała zwiększone stężenie cholesterolu
26 sty 22:52
ola123: P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A B)
powinnam z tego wzoru skorzystać ?
26 sty 23:00
Mila:

a)A− wybrano osobę ze zwiększonym st. Ch.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 10 | | 25 | | 35 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| *( |
| + |
| )= |
| =0,175 |
| | 2 | | 10 | | 2 | | 4 | | 2 | | 100 | | 100 | | 200 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b)P(B)= |
| * |
| = |
| =0,05 |
| | 2 | | 10 | | 20 | |
26 sty 23:06