oblicz całkę
MALINKA: ∫ 2+sinxsinx(1+cosx)
26 sty 22:51
sushi_ gg6397228:
tak nic nie widac
26 sty 22:53
26 sty 23:02
26 sty 23:02
sushi_ gg6397228:
rozbij na dwa ułamki proste
26 sty 23:03
MALINKA: po podstawieniu uniwersalnym?
26 sty 23:07
sushi_ gg6397228:
musisz zobaczyc czym da rade szybciej policzyc czy beze rozbicie na dwa ułamki czy przez
podstawienie uniwersalne lub moze trzeba użyć oba sposoby
26 sty 23:15
Maslanek: | 1 | | sin2x | | cos2x | |
| = |
| + |
| = |
| sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | |
| | sinx | | cos2x | |
= |
| + |
| |
| | 1+cosx | | sinx(1+cosx) | |
| sinx | | 1 | | 1−cos2x | | cos2x | |
| = |
| = |
| + |
| =( |
| sinx(1+cosx) | | (1+cosx) | | 1+cosx | | 1+cosx | |
| | cos2x(1−cosx) | |
1−cosx)+ |
| |
| | sin2x | |
Dalej nie mam pojęcia xD
26 sty 23:26
Maslanek: Pierwsze części tych całek już są policzone na dobrą sprawę, wystarczy proste podstawienie. Co
z drugimi, to cholera wie
26 sty 23:27
fx: Tej całki nie da się wyrazić za pomocą funkcji elementarnych.
Malinko, sugeruję sprawdzić poprawność treści.
26 sty 23:42