Bok AB trójkąta ABC ma długość równą c. Punkty K, L, M są środkami odpowiednio b
Zosia: Bok AB trójkąta ABC ma długość równą c. Punkty K, L, M są środkami odpowiednio boków AB, BC,
AC. Wyznacz długość wektora u.
a) wektor u →=KL→ + KA→ − MC→
b) u→ = KB→ + LC→ + MA→
Ad. a)
czy dobrze rozumiem u→ wyznaczony za pomocą zmiennej c jak długości czy c→ ?
| | 1 | |
KL→= KB→ + BL→ ⇒ KL→ = |
| c + BL→ |
| | 2 | |
| | 1 | |
KA→ = KM→ + MA→ ⇒ |
| c→ = KM→ + MA → |
| | 2 | |
MC→ = CA→ − AM→
26 sty 22:49
pigor: ...., nie będę używał → , bo wiadomo o co chodzi
a) wektory u=KL+KA−MC=KL+LM+CM=KL+LM+MA=
KA ⇒ |u|= |KA|=
12c,
lub inaczej, jeśli O − wektor zerowy, to
a) u=KL+KA−MC= KA+KL−MC= KA+O=
KA i dalej jak wyżej
bo wektor KL||MC i |KL|=|MC| równe i przeciwnie skierowane.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie w
b) u=KB+LC+MA=KB+BL+LK=
O ⇒ |u|=|O|=
0, czyli długość równa
zero.
26 sty 23:16
Mati_gg9225535:

z rysunku wynika ze w a) długosc wektora u jest rowna 0 wystarczy wykazac ze trojkaty ZBC i KBL
są podobne, z twierdzenia talesa albo cecha bok kąt bok (bkb) i na mocy podobienstwa
stwierdzamy ze AC || KL więc wektor KA = wektor LM i dopisać że MA = −MC
26 sty 23:16
Mati_gg9225535: racja
pigor 
w a) wektor u = 1/2 c
26 sty 23:19
pigor: ..., masz na myśli długość wektora u, czyli |u|=
12c, ...

prawda
26 sty 23:30