?
Patryk: jakie są równania płaszczyzn układu Oxyz ?
26 sty 22:24
Patryk: ?
26 sty 22:44
pigor: ...,
płaszczyzna . rozpięta na osiach OX i OY
OXY: Ax+By+0z+D=0 , czyli
Ax+By+D= 0 ;
−−−− analogicznie
na osiach OX i OZ
OXZ: Ax+0y+Cz+D=0 , czyli
Ax+Cz+D= 0 ;
na osiach OY i OZ
OYZ: 0x+By+Cz+D=0 , czyli
By+Cz+D= 0 . ...
26 sty 23:28
Patryk: ok,tak myślałem,dzięki
26 sty 23:30
Krzysiek: płaszczyzna rozpięta na osiach OX i OY
czyli wektor normalny jest prostopadły do tych osi i jest równy [0,0,C]
równanie płaszczyzny wtedy to: [0,0,C]◯[x−x0,y−y0,z−z0]=0
C(z−z0)=0
26 sty 23:46
PW: Mówiąc normalnie ale bez wektorów normalnych:
− płaszczyzna OXY to taka, na której punkty mają trzecią współrzędną 0, czyli zbiór punktów
(x,y,0), gdzie x i y są dowolne. A jeśli dowolne, to informację o nich pomijamy. Płasczyzna
ma równanie z=0.
27 sty 00:11
pigor: ... ,o kurcze faktycznie ; przepraszam zainteresowanego ; wszystko
co napisałem to
równania prostych na tych płaszczyznach
natomiast
pł.XOY ma równanie
Cz=0, a niestety nie
C(z−zo)= 0 , gdyż jest to
równanie płaszczyzny równoległej do OXY przez punkt (0,0,z
o), czyli płaszczyzny
Cz+D=0 i Cz
o+D=0 ⇔ D=−Cz
o i Cz−Cz
o=0 ⇔
C(z−zo)= 0
analogicznie
pł. XOZ ma równanie
By=0 , zaś pł. YOZ ma równanie
Ax=0 . ...
27 sty 00:32
pigor: ..., a więc, czas powiedzieć dobranoc
27 sty 00:37