Oblicz
52: 380−1=8*34x−2
Da się obliczyć x ?
26 sty 22:17
daras: da się
27 sty 01:47
52: A pomoże ktoś ?
27 sty 11:19
asdf:
| | 380 − 1 | |
log3( |
| ) = log3(34x−2) |
| | 8 | |
| | 380 − 1 | |
log3( |
| ) = (4x−2)*log33 |
| | 8 | |
| | 380 − 1 | |
log3( |
| ) = (4x−2)*1 |
| | 8 | |
| | 380 − 1 | |
log3( |
| ) + 2 = 4x |
| | 8 | |
jak trzeba to "posprzataj"
27 sty 12:07
52: OOOOOkey....
To musiałem coś po drodze skopać
bo mam za zadanie Sprawdzić czy liczba x∊C
a x=log
81(3
2*3
4*3
6...3
80)
| | 9−382 | |
No i ja policzyłem Sume tego ciągu i wyszło mi S= |
| |
| | −8 | |
no i S=81
x
nie wiem teraz czy tak może to być...
27 sty 12:11
27 sty 12:11
daras: no i no ni taki był ludzik w ksiazce do matmy do 4klasy, może to ty?
27 sty 14:08
52: nie?
27 sty 14:09
wredulus_pospolitus:
3
2*3
4*...*3
80 = 3
2+4+...+80 = 3
1640
| | 1640 | | 1640 | |
log81 31640 = |
| log33 = |
| = .... |
| | 4 | | 4 | |
27 sty 14:11
5-latek: daras ale 52 wybiera sie na Politechnike Wroclawska to moze mieszka niedaleko Wroclawia
Wiec to moze byc moj krajan
27 sty 14:11
wredulus_pospolitus:
toć tutaj masz sumę ciągu ARYTMETYCZNEGO
27 sty 14:11
52: Nie niestety nie
27 sty 14:12
52: aha ok to już zmieniam i robie od początku
27 sty 14:12
52: Wredulus czemu arytmetycznego... ?
a2=a1+r
a3=a1+2r
a2=81
a1=9
a3=729
81=9+r
r=72
729=9+2r
2r=720
r=360 ...
Nie wiem już nic
daras czemu jesteś taki "cięty" ?
27 sty 14:26
52: ?
27 sty 14:45
wredulus_pospolitus:
52:
3
2*3
4*...*3
80 = 3
2+4+...+80 <−−− własności potęg
i teraz w potędze masz sumę ciągu arytmetycznego
27 sty 14:48
52: Dobrze, dziękuję.
Nie krzycz.
27 sty 14:48