zadania z macierzami
iglesias.: Witam.
Mam problem z rozwiazywaniem zadan nr 1 i 2b.
Jesli moglby ktos roxwiazac najlepiej na kartce i wrzucic bylbym wdzieczny.
http://oi43.tinypic.com/2zz80fo.jpg
26 sty 22:15
fx: 1 Operacje elementarne na macierzach. Transponowanie.
2. Skorzystaj... z metody Cramera.
3. Metoda Gaussa.
26 sty 23:44
iglesias.: do 2b? o.O
27 sty 00:04
ICSP: A * X = B
Jeżeli A posiada macierz odwrotną i jest ona równa A−1 to
X = A−1 * B
27 sty 00:07
iglesias.: wyszło mi
x =5
y=12
z=8
27 sty 01:30
ICSP: Podstaw i sprawdź.
27 sty 01:30
iglesias.: nie wiem, ale chyba nie wychodzi macierz jednostkowa. Jestem zielony no
27 sty 01:47
ICSP: Dobra, po kolei :
czym jest to
x = 5
y = 12
z = 8
?
Bo na pewno nie są to rozwiązania układu równań z II zadania.
27 sty 01:49
iglesias.: zad 2.b
''stosując metodę macierzy odwrotnej''
więc taki wynik mi wyszedł
27 sty 01:50
ICSP: jaka macierz Ci wyszła ?
27 sty 01:51
iglesias.: 012
121
110
to już taka końcowa
tam jest
x 012 |5
y = 121 * | 3
x 110 |1
27 sty 01:53
iglesias.: hm? źle?
27 sty 02:13
ICSP: na pewno źle
27 sty 02:13
27 sty 02:18
ICSP: Niestety nie mogę tego otworzyć
27 sty 02:19
27 sty 02:21
ICSP: Może być jutro ?
Teraz już nie mam siły się w to bawić
27 sty 02:25
iglesias.: o 10 mam dzisiaj kolokwium.
Nie będę Cię już męczył no, będę zdany na siebie jakoś
27 sty 02:26
ICSP: Mam do czynienia z układem równań zatem bez problemu mogę zamienić pierwsze równanie z trzecim
x + y + z = 1
x + 2y + 2z = 3
x + 2y + 3z = 5
W postaci macierzowej :
[1 1 1] * [x] [1]
[1 2 2] [y] = [3]
[1 2 3] [z] [5]
Szukamy macierzy odwrotnej do macierzy A :
[1 1 1|1 0 0]
[1 2 2|0 1 0]
[1 2 3|0 0 1]
w2 − w1
w3 − w1
[1 1 1|1 0 0]
[0 1 1|−1 1 0]
[0 1 2|−1 0 1]
w3 − w1
w1 − w2
[1 0 0|2 −1 0]
[0 1 1|−1 1 0]
[0 0 1|0 −1 1]
w2 − w3
[1 0 0|2 −1 0]
[0 1 0|−1 2 −1]
[0 0 1|0 −1 1]
zatem A−1 =
[2 −1 0]
[−1 2 −1]
[0 −1 1]
(x;y;z) = (−1;0;2)
27 sty 02:41
iglesias.: wowowowowowowowow
naprawdę nie trzeba było. nawet nie wiem jak mam się odwdzięczyć o.O
zatkało mnie
27 sty 03:03