całka wymierna
Anka: Co robię źle w tym rozkładzie?
| | x5+4x4+5x3+2x2−3x−3 | |
∫ |
| |
| | x3+4x2+4x | |
26 sty 21:53
ICSP: Nie wiem. Zgubiłem gdzieś moją kulę
26 sty 21:55
sushi_ gg6397228:
na razie nic
26 sty 21:55
Anka: Przepraszam przez przypadek kliknęłam, a chodzi o to, że dzielę wielomiany i wychodzi
| | 2x2−7x−3 | |
∫(x2 + 1 + |
| i stosuję rozkład na ułamki proste, ale nie wiem czy |
| | x3+4x2+4x | |
prawidłowo, bo wychodzą mi ciągle złe wyniki
| 2x2−7x−3 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x3+4x2+4x | | x | | x+2 | | (x+2)2 | |
26 sty 21:56
ICSP: Po pierwsze nawet nie wiemy po czym całkujesz.
Po drugie :
| x5 + 4x4 + 4x3 + x3 + 2x2 − 3x − 3 | |
| = |
| x3 + 4x2 + 4x | |
| | x3 + 4x2 + 4x − 2x2 − 7x − 3 | |
= x2 + |
| = |
| | x3 + 4x2 + 4x | |
| | −2x2 − 7x − 3 | |
= x2 + 1 + |
| |
| | x3 + 4x2 + 4x | |
26 sty 21:59
Mila:
(x
5+4x
4+5x
3+2x
2−3x−3) :(x
3+4x
2+4x)=x
2+1
−(x
5+4x
4+4x
3)
=============
x
3+2x
2−3x
−(x
3+4x
2+4x)
==================
−2x
2−7x−3 reszta
| | −2x2−7x−3 | |
∫(x2+1)dx+∫ |
| dx=... |
| | x(x2+4x+4) | |
| | −2x2−7x−3 | | −2x2−7x−3 | |
druga całka: ∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x(x2+4x+4) | | x(x+2)2 | |
26 sty 22:06
Anka: Wielkie dzięki Wam za pomoc, ja po prostu potrzebuję małej wskazówki, żeby zobaczyć gdzie robię
błąd i wtedy samo idzie
26 sty 22:09