kf
Radek:
Trzy kolejne liczby naturalne podzielne przez 3 to
3k 3k+3 3k+6 ?
26 sty 21:38
Eta:
tak

dla k∊N
26 sty 21:43
Radek:
A np liczb która przy dzieleniu przez 3 daję resztę 5
3k+5 ?
26 sty 21:43
Radek:
Proszę o wskazówkę
Uzasadnij, że jeżeli n jest liczbą naturalną to liczba 58n−1 dzieli się przez 19?
Nie rozumiem wgl co mam zrobić z tym n ?
26 sty 21:44
Eta:
Liczba przy dzieleniu przez 3 daje tylko reszty: 0,1,2
26 sty 21:45
Radek: ?
26 sty 21:50
Eta:
an−bn= (a−b)(an−1+an−2*b+an−3*b2+.... +bn−1)
58n−1= (58−1)(58n−1+58n−2+..... +1) =.........
26 sty 21:53
Mila:
A może to jest w dziale "Dwumian Newtona"?
26 sty 21:54
Radek:
Nie bardzo rozumiem jak mam to rozpisać ? Skąd ten wzór ?
26 sty 21:54
ICSP: 58 ≡ 1 mod 19 //
n
58
n ≡ 1 mod 19
58
n −1 ≡ 0 mod 19
26 sty 21:55
Radek:
Pani Milo to zadanie i jeszcze wiele innych mam od Pani ze szkoły to są zadania typy wykaż.
26 sty 21:56
Radek:
MTF nie ma w szkole średniej, więc Twoje rozwiązanie nie przyda się w ogóle
26 sty 21:57
26 sty 21:58
Radek:
Ale tam mam n a nie podaną wartość, to można rozpisywać w nieskończoność ?
26 sty 22:02
Radek: ?
26 sty 22:08
ZKS:
Przecież 58n − 1 + 58n − 2 + ... + 58 + 1 możesz oznaczyć sobie jako przykładowo jakieś
k ∊ C i jak wiadomo 57 jest wielokrotnością liczby 19 więc liczba 57 * k gdzie k ∊ C jest
podzielna przez 19. Nie interesuje nas ten czynnik 58n − 1 + 58n − 2 + ... + 58 + 1
musimy tylko wiedzieć że jest to liczba całkowita i to nam wystarcza.
26 sty 22:14
Mila:
Nie rozpisujesz w nieskoczoność:
| | | | | |
(57+1)n=57n+ | *57n−1+.......+ | *571+1 |
| | | |
Każdy składnik oprócz ostatniego dzieli się przez 57⇒
(57+1)
n−1 jest podzielne prze 57
(57+1)
n−1 =57*k=3*19*k, k∊N
Rozpisz np.
(57+1)
3=57
3+3*57
2+3*57+1
26 sty 22:16
Eta:
Liczbę podzielną przez 19 zapisujemy w postaci 19*k, dla k∊ C
zatem otrzymujesz (57 )*( ............... ) = 19*3* k ,
bo (58n−1+58n−2+... +1 )∊C
26 sty 22:16
Radek: Ale Pani już to rozpisała ?
26 sty 22:17
ZKS:
Oczywiście k ∊ N jak napisała
Mila.
26 sty 22:18
Eta:
Echh nie dopatrzyłam ,że ........... naturalna
26 sty 22:25
Eta:
"spadam"

bo tłok się robi
26 sty 22:26
Radek: A ja nadal tego nie rozumiem
26 sty 22:26
Radek: O co wgl chodzi z tym rozpisywaniem ?
26 sty 22:32
ZKS:
Ale nie rozumiesz tego wzoru tak?
26 sty 22:32
Radek: Tak.
26 sty 22:34
Radek: wytłumaczy ktoś ?
26 sty 22:39
ZKS:
Przykładowo masz liczbę 951 − 1 to korzystając z tego wzoru zapisujemy
(9 − 1)(950 + 949 * 1 + ... + 9 * 149 + 150)
tego drugiego nawiasu nie będziemy rozpisywali bo to by nam zajęło całą stronę A4 więc można
tak uprościć ten zapis więc dla n zapis będzie wyglądał tak
9n − 1 = (9 − 1)(9n − 1 + 9n − 2 * 1 + ... + 9 * 1n − 2 + 1n − 1).
Rozumiesz już trochę?
26 sty 22:40
Radek: troszkę
26 sty 22:41
ZKS:
To zapisz jak byś rozpisał liczbę 52n − 1.
26 sty 22:45
Radek:
(5−1)(52n−1+52n−2*1+.....+12n−1)
26 sty 22:48
ZKS:
Git. Mam nadzieję że już to rozumiesz.
26 sty 22:49
Radek: Teraz juz tak dzięki.
26 sty 22:50
ZKS:
Nie ma za co. Proszę bardzo.
26 sty 22:52
Radek:
Ale czemu w tej linijce ostatni wyraz to 1 a nie 1n−1 ?
27 sty 11:42
mea:
12=1 , 16=1, ... 1100=1 , ... 1n−1=1
27 sty 11:46
Radek: a np 5n−1 też 5 ?
27 sty 11:48
mea:
27 sty 11:51
Radek:
Czyli to tylko działa do 1 tak ?
27 sty 11:52
mea:
Włącz myślenie !
27 sty 11:52
wredulus_pospolitus:
Radek ... 1*1 = 1 ... 1* ile razy chcesz *1 = 1
to jest podstawa podstawy w uczeniu się mnożenia
27 sty 11:55
Radek: No tak bo jeśli 1 będzie do −5 czy 6 to i tak będzie 1
27 sty 11:55
zawodus: W końcu. Poza tym wzór jest w karcie wzorów...
27 sty 12:21