jerey: Podczas remontu torów udział kosztów transportu w cenie wytwarzanego produktu wzrósł z 30% o 3
p. procentowe. O ile procent wzrosły koszty?
x−koszty
30%+3p%=33%
x*0,33=0,33x
0,33x+1=1,33x
nie mam pojecia jak to rozwiazac to zadanie.
26 sty 21:31
pigor: ...., np. tak :
koszty wzrosły o 330*100%=
110*100%=
10% . ...
26 sty 21:37
jerey: dzieki pigor
26 sty 21:41
jerey: a moglbys wytłumaczyc dlaczego taki zapis?
26 sty 21:43
pigor: ..., nie chcę ci zamieszać w głowie ..., ale inaczej
jeśli
x%= ? − szukany procent wzrostu pewnej wielkości
i dla mnie całość=1=100% i x%= x*1%=0,01 część wielkości x,
to masz tu np. równanie
30%+3%= (100+x)%*30% /: 3% ⇔ 10+1=(100+x)%*10 /*10 ⇔
⇔ 110=100+x ⇔ x=10 ⇔
x%=10% . ...
26 sty 22:13
PW: k − planowany koszt składał się z
− kosztów transportu, które wynosić miały 0,3k
− pozostałych kosztów, które wyniosły 0,7k
Po wzroście o 3 punkty procentowe
w cenie produktu koszt k
1 wyniósł
k
1 = 0,33k
1+0,7k
bo 33%
kosztu k1 wyniosły koszty transportu, a pozostałe koszt się nie zmieniły,
czyli
0,67k
1 = 0,7k
k
1=1,045k
Odp. Koszty wzrosły w przybliżeniu o 4,5%.
27 sty 00:58
pigor: ..., o

o tym nie pomyślałem, a to ma sens w kosztorysie
remontu torów i będę musiał to przemyśleć, jak się ...

wyśpię,
bo na razie jestem po natrysku i teraz to naprawdę już idę spać. ...
27 sty 01:19