Niewymierności
Zuz: Wykaż, że liczba U{√3−2√2{√2−1} jest liczbą naturalną.
26 sty 21:30
26 sty 21:30
sushi_ gg6397228:
zwin 3 −2√2 do postaci (a−b)2
26 sty 21:32
Zuz: jak?
26 sty 21:34
sushi_ gg6397228:
(a−b)2= a2+b2− 2ab==== 3− 2√2
a2+b2=3
2ab= 2√2
podobne zadania byly na forum
26 sty 21:36
Zuz: jak to będzie wyglądało?
26 sty 21:44
sushi_ gg6397228:
masz uklad rownan, wiec licz
26 sty 21:46
Eta:
(1−√2)2= 1−2√2+2= 3−2√2
√3−2√2= √(1−√2)2= |1−√2|=.....
26 sty 21:54
Zuz: ale ja nie rozumiem.. jak? skąd?
26 sty 21:55
Zuz: już mam, dziękuję
26 sty 21:56
26 sty 21:59
Eta:
|1−√2|= .......... napisz
26 sty 22:00
Zuz: 1−√2 > 0 i −1+√2 < 0 ?
26 sty 22:01
Eta:
|1−√2| pod modułem jest liczba ujemna bo 1−√2 <0
opuszczając moduł zmieniamy znaki pod modułem
|1−√2|= √2−1
teraz dokończ
26 sty 22:04
26 sty 22:05