wzór na prędkość w ruchu drgającym
mik-o94: Hejka
Mam problem z wprowadzeniem wzoru na prędkość maksymalną w ruchu drgającym tłumionym:
| | π | |
gdzie x(t)=Ae−βt sin(ωt+ |
| ) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
tego nie jestem pewien dx=Ae−βt(ωcos(ωt+ |
| )−βsin(ωt+ |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
a dalej już nie wiem dlatego błagam o pomoc
26 sty 21:24
Godzio:
| | π | | π | |
v = A * (−β)e−βt * sin(ωt + |
| ) + Aωe−βtcos(ωt + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
= − Ae
−βt * ( βcos(ωt) + ωsin(ωt) )
Przydały by się jakieś założenia dotyczące stałych.
26 sty 21:31
mik-o94: dzięki

wszystkie stałe mam już policzone:
A=0,09m
e≈2,718
t=3,05s
Jeszcze raz ogromne dzięki
26 sty 21:49