.
ola123: Prawdopodobieństwo zaliczenia jednego sprawdzianu z matematyki wynosi 30%. Wciągu semestru
studenci mają 5 sprawdzianów . Znaleźć Prawdopodobieństwo , że: Student zaliczy co najmniej 3
.sprawdziany
26 sty 21:16
ola123: pomoże ktoś mi rozwiązać te zadanie ?
26 sty 21:34
Mila:
| | 3 | |
p= |
| −prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 10 | |
| | 7 | |
q= |
| −prawd. porażki w pojedynczej próbie |
| | 10 | |
Schemat Bernouliego
| | | | 3 | | 7 | | | | 3 | | 7 | | 3 | |
P(S5(k≥3)= | ( |
| )3*( |
| )2+ | ( |
| )4*( |
| )+( |
| )5=.. |
| | | 10 | | 10 | | | 10 | | 10 | | 10 | |
dokończ rachunki
26 sty 21:50
ola123: 10*27/1000*49/100+5*81/10000*7/10+243/100000
26 sty 22:16
Mila:
Wynik podaj, to proste rachunki.
26 sty 22:24
ola123: 1323,2859
26 sty 22:30
Mila:
| 10*27*49+5*81*7+243 | |
| = |
| 100 000 | |
Teraz oblicz licznik
26 sty 22:33
ola123: 16308/100000
26 sty 22:39
Mila:
Dobrze.
P(A)≈0,16
26 sty 22:56
ola123: dzięki za pomoc
26 sty 23:01