Punkt A=(1,−1) jest wierzchołkiem kwadratu opisanego na okręgu x2 + y2 − 4y − 1
Zosia: Punkt A=(1,−1) jest wierzchołkiem kwadratu opisanego na okręgu x2 + y2 − 4y − 1 = 0 Znajdź
pozostałe wierzchołki tego kwadratu.
Rozwiązuję układ równań, ale
C= (−1, 5)
AB→+BC→ = AC→
| | |AC| | |
AB→⊥BC→ i |AB| = |BC| = |
| |
| | √2 | |
z tego układu wyjdą punkty B i D
|AB| =
√ (xb − 1)2 + (yb + 1)2
|BC|=
√ (−1 − xb)2 + (5 − yb)2
|AC|=
√10 − które równania porównać ze sobą?
lub wektory
AB→ =[x
b −1, y
b + 1]
BC→=[−1 − x
c, y
c − 5 ]
AC→= [−2, 4]
Mila:

x
2 + y
2 − 4y − 1 = 0 ⇔
x
2+(y−2)
2−4−1=0
x
2+(y−2)
2=5 , r=
√5, S=(0,2)
Przekątne są prostopadłe, równe i dzielą się na połowy.
SA
→[1,−3]
SB
→⊥SA
→
SB
→=[3,1]
S(0,2)→T
[3,1]→B(0+3,2+1)=(3,3)
S(0,2)→T
[−3,−1]→A(0−3,2−1)=(−3,1)