objętośc bryły ograniczonej powierzchniami
jutro koło: hej mam do rozwiązania takie zadanie
obliczyc objętosc bryły ograniczonej powierzchniami x2+y2−z=0,
x2+y2−9=0, x2+y2−16=0 z−2=0
wydaje mi sie ze trzeba skorzystac tutaj ze współrzednuch walcowych
podstawiajac sobie pod wzór x2+y2=r2
mam ze
r2=9
r2=16
r2=z
z=2
tylko ze jak mam r wyliczyc gdyby nie było tego z tym z to spoko a takkk z czego mozna tutaj
skorzystac zeby obliczyc to zadanie?
26 sty 20:19
Krzysiek: wszystko masz już dane,
granice dla 'z' z∊[r2,2]
na płaszczyźnie OXY (rzut tej figury) to koła o promieniu 3 i 4.
r∊[3,4]
φ∊[0,2π]
|J|=r
i liczysz
26 sty 20:24
jutro koło: ajć racja nie zauważyłam tego, mam nadzieje ze jutro nie będe miałą takiej głupiej zaćmy

a ten z∊[2,r
2]?
26 sty 20:49
jutro koło: a mam jeszcze takie zadanie
napisac rownie stycznej do krzywej xe
y+ye
x=e
x*y
czyli moj pkt bedzie (1,0)

jak tak to czy dobrze licze pochodne

po x e
y+ye
x−e
xy
po y xe
y+e
x−e
xy
26 sty 20:54
jutro koło: jeszcze wracajac do wspołrzednych mam takie zad
| | 1 | |
stosujac wspolrzedne sferyczne obliczyc calke ∫∫∫ |
| dxdydz gdzie |
| | √x2+y2+z2 | |
x
2+y
2+z
2=4 x
2+y
2+z
2=16 z=0 z(≥0)
moje granice całkowania beda takie?
r∊[2,4]
α∊[0,2π]
26 sty 21:13
26 sty 22:29
jutro koło: zadanie 1 było w tamtym roku na kolokwium

zadanie 3 tak wtym systemie
zadanie 2 napisać równanie stycznej do krzywej x*e
y+y*e
x=e
x*y
26 sty 23:17
Krzysiek: 1. coś słabo dzisiaj u mnie z wyobraźnią przestrzenną.
może być z∊[2,r2]
wtedy bryła jest ograniczona od góry przez paraboloidę.
26 sty 23:22