Wyrazenia wymierne
Kasia:
Witam, mecze sie z tym zadaniem a jestem pewna ze jest proste! Proszę o jakas
podpowiedz

Dwie kopiarki o roznej wydajnosci, pracujac jednoczesnie, skopiowaly pewna liczne ulotek.
Skopiowanie tylu ulotek zajebloby pierwszej z nich trzy razy wiecej czasu, a drugiej − o 4 min
wiecej. Jak dlugotrwalo kopiowanie ulotek?
26 sty 20:19
zawodus: oblicz wydajność każdej z nich
26 sty 20:20
zawodus: popraw treść od razu bo cos nie tak jest
26 sty 20:22
Kasia: Tresc jest dobra

wiecej danych nie dostałam
a czas ma wyjsc 8 min
26 sty 20:25
pigor: ... , niech
t=? − szukany czas (w minutach)
kopiowania ulotek, to z warunków zadania
1x+
1y=
1t i x=3t i y=t+4 ⇔
13t+
1t+4=
1t /*3t(t+4) ⇔
⇔ t+4+3t= 3(t+4) ⇔ t+4+3t= 3t+12 ⇔
t=8 min. . ...
26 sty 20:36
daras: bingo
26 sty 20:51
pigor: ..., wiem

, a teraz niech zainteresowani ...

myślą
26 sty 21:00
26 sty 21:06
daras: machina wriemieni
10 gru 16:35
aaa: Δ=b2−4ac
21 maj 21:56