wielomiany
mela: Wielomian W(x) dla liczby 2 przyjmuje wartosc rowna zeru. Wyznacz reszte z dzielenia tego
wielomianu przez wielomian P(x)=x2−3x+2, jesli wiadomo, ze w wyniku podzielenia wielomianu
W(x) przez dwumian (x−1) otrzymujemy reszte 5.
26 sty 20:08
Kaja: wielomian W(x) mozna zapisac w postaci W(x)=(x2−3x+2)*Q(x)+ax+b
W(x)=(x−1)(x−2)*Q(x)+ax+b
W(1)=5 oraz W(2)=0
zatem 5=a*1+b i 0=2a+b
wylicz a i b . reszta o która chodzi to ax+b (podstaw tu wyliczone a i b)
26 sty 20:12
mela: dziękuję!
26 sty 20:14