Oblicz alfa. Geometria
Otakasanoi:

Prosta k jest styczną do okręgu w punkcie B. Na
podstawie danych na rysunku obok oblicz α.
Błagam o pomoc
26 sty 20:04
Otakasanoi: Chociaż mała podpowiedź. Nie wiem od czego mam zacząć
26 sty 20:09
Otakasanoi: Chociaż mała podpowiedź. Nie wiem od czego mam zacząć
26 sty 20:10
kasia: i jeszcze to zadnie może ktoś rozwiązać?
7 mar 09:39
Tadeusz:
... ZNASZ TWIERDZENIE O STYCZNEJ I SIECZNEJ

Jaką miarę ma kąt przy wierzchołku A
7 mar 09:48
kasia: jestem zielona z matmy mam ogromne problemy
7 mar 10:02
Tadeusz:
... to wpisz w wyszukiwarkę "styczna i sieczna" ... i walcz−
7 mar 10:16
pigor: ..., otóż z ...

tego twierdzenia rysunku masz np. równanie
α+α+10o+74o= 180o ⇔ 2α= 96
o ⇔
α= 48o − szukana miara kąta .
7 mar 11:03
kasia: dzięki baaardzo już rozumię
7 mar 11:14