liczby zespolone
d4mian: Przedstawić liczbę zespoloną w znanych postaciach
z = −1+ i√3
26 sty 20:00
Mila:
z=−1+i
√3 postac algebraiczna
|z|=
√12+√32=2
sinφ=U{
√3{2}}
Postać trygonometryczna
Postac wykladnicza
z=2*e
i2π3
26 sty 20:52
26 sty 20:54
d4mian: | | 1 | |
to co do φ to dodajemy do siebie radiany, które wyszły z |
| czyli |
| | 2 | |
| π | | √3 | | π | | π | |
| i z |
| czyli |
| razem 2 |
| |
| 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
26 sty 21:26
d4mian: tak?
26 sty 21:33
Mila:
| | −1 | | √3 | |
Zauważ, że cosφ= |
| i sin φ= |
| |
| | 2 | | 2 | |
stąd φ=120
0
popatrz do tabeli wartości funkcji tryg.
26 sty 21:37