CIągi
Zuz: Ciąg (an) ma taką własność, że spełniony jest warunek an+1= 4 +an. Ciąg (an) jest ciągiem:
stałym, arytmetycznym, malejącym czy stały.
Proszę o pomoc!
26 sty 19:46
Zuz: W warunku wkradł się chochlik, w indeksie dolnym przy a jest "n+1", nie an+1
26 sty 19:47
Piotr 10: stały stały
26 sty 19:49
Kaja: an+1−an=4 zatem jet to ciąg arytmetyczny (bo ta różnica an+1−an jest stała)
26 sty 19:49
Kaja: stały to on nie jest
26 sty 19:49
Piotr 10: Racja, błąd
26 sty 19:50
Bizon:
jeśli
a
n+1−a
n=4 .... to chyba oczywiste −
26 sty 19:50
Zuz: Kaja.. mam jeszcze kilka zadań, masz czas?
26 sty 20:08
Kaja: tak. pisz
26 sty 20:09
Zuz: | | 2 | |
Jeden z boków trójkąta ma długość równą |
| x+5, a każdy z pozostałych boków jest o |
| | 3 | |
| | 1 | |
|
| x+1 dłuższy. Podaj, jaki warunek musi spełniać x, aby obwód trójkąta był mniejszy od |
| | 2 | |
20.
26 sty 20:10
Kaja: czy dobrze rozumoem że, ten tójkąt będzie równoramienny? czyli oba boki będa miały długość
| 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| x+5+ |
| x+1? czy po prostu drugi ma mieć |
| x+5+ |
| x+1 a trzeci |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
26 sty 20:15
Zuz: nie wiem

Przepisałam całe polecenie
26 sty 20:22
Zuz: ale wychodzi na to, że jest równoramienny..
26 sty 20:25
Kaja: | | 2 | | 2 | | 1 | |
obw= |
| x+5+2*( |
| x+5+ |
| x+1) |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
zatem |
| x+5+2*( |
| x+5+ |
| x+1)<20 i jeszcze boki muszą być dodatnie, czyli |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| 2 | | 2 | | 1 | |
| x+5>0 i |
| x+5+ |
| x+1>0 |
| 3 | | 3 | | 2 | |
rozwiąż te wszystkie warunki i weź część wspólną z tego.
26 sty 20:33
Zuz: | | 36 | |
Wyszły mi dziwne rzeczy z tych warunków, z 1. x<1 z 2. x>−7,5 a z 3. x> − |
| |
| | 7 | |
26 sty 20:44
Zuz: Kaja?
26 sty 20:57
Zuz: 
?
26 sty 21:08