Rozwiąż nierówność wymierną
erykk: Rozwiąż nierówność:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Rozwiązaniem podpunktu a) jest x∊(− |
| ; |
| ) ∪ ( |
| ;1), natomiast mi wyszło x∊(−∞;3) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Tak rozwiązywałem − gdzie popełniłem błąd?
D: |3x−1| ≠ 1
3x−1 ≠ 1
| 2 | | |3x−1| | |
| − |
| > 0 |
| |3x−1| | | |3x−1| | |
| 2−|3x−1| | |
| > 0 / *(3x−1) |
| |3x−1| | |
2 − |3x−1| > 0
|3x−1| < 2
3x−1 < 2 ⋁ 3x−1 > −2
3x < 3 ⋁ 3x > −1
Gdzie popełniłem błąd?
I prosiłbym o rozwiązanie podpunktu b), nie mam pomysłu jak się za niego zabrać
26 sty 19:37
26 sty 19:40
Kaja: a czemu |3x−1|≠1?
| | 1 | |
nalezy założyć, że |3x−1|≠0, czyli x≠ |
| |
| | 3 | |
dalej |3x−1|<2
−2<3x−1 i 3x−1<2
−1<3x i 3x<3
| | 1 | | 1 | |
zatem x∊(− |
| ;1) i x≠ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
więc x∊(− |
| ; |
| )∪( |
| ;1) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
26 sty 19:46
Kaja: i jak tam mnozyłeś żeby sie pozbyc mianownika, to powinienes przemnożyc przez |3x−1|, a nie
przez 3x−1
26 sty 19:47
pigor: ..., cóż, ja wolę pokazać jak to widzę, wtedy szukaj
co masz nie tak

:
2|3x−1| >1 /*|3x−1| i 3x−1≠0 ⇔ 2 > |3x−1| i 3x≠1 ⇔
⇔ −2< 3x−1 < 2 /+1 i 3x≠1 ⇔ −1< 3x < 3 /:3 i 3x≠ 1 ⇔
⇔
−13< x < 1 i x≠13 ⇔
x∊{−13; 13) U (13; 1).
26 sty 19:53
erykk: |3x−1| ≠ 1 − źle przepisałem, powinno być |3x−1| ≠ 0

banalne błędy popełniłem, dzięki wielkie

a jak będzie wyglądało rozwiązanie w przypadku podpunktu b) ?
ja bym to zrobił tak (ale rozwiązanie znowu złe

)
D: |x|−1 ≠ 0
|x| ≠ 1
x ≠ 1 ⋁ x ≠ −1
D = R \ {−1, 1}
| 3−|x|−1 | |
| ≥ 0 / * (|x|−1) |
| |x|−1 | |
2−|x| ≥ 0
|x| ≤ 2
x ≤ 2 ⋁ x ≥ −2
x ∊ <−2; 2>
| | 5 | | 5 | |
prawidłowe rozwiązanie to natomiast x∊ <− |
| ; −1> ∪ (1; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
no i gdzie tutaj popełniłem błąd?
26 sty 20:03
erykk: odświeżam
28 sty 13:15
J: Nie chce mi się tego liczyć, ale jedno już się rzuca w oczy.
*(IxI−1) − niedopuszczalne, bo nie wiesz jakiego znaku jest wyrażenie: (IxI −1).
28 sty 14:48
J: Nie możesz pomnożyć obustronnie przez (IxI −1), bo nie znasz znaku tego wyrażenia.
28 sty 14:50
ICSP: x ∊ [−4 ; −1) ∪ (1 ; 4]
28 sty 14:53
ICSP: Błąd masz tutaj :
| 3 | | |x| − 1 | |
| − |
| ≥ 0 |
| |x| − 1 | | |x| − 1 | |
| 3 − (|x| − 1) | |
| ≥ 0 |
| |x| − 1 | |
U{3 − |x|
+ 1}{|x| − 1) ≥ 0
(|x| − 4)(|x| −1) ≤ 0
.
.
.
Rada na przyszłość : Pisz nawiasy.
O drugim błędzie już nie wspominam.
28 sty 14:56
erykk: | | 5 | | 5 | |
ICSP − odpowiedź wg. książki powinna być taka: x∊(− |
| ;−1) ∪ (1; |
| >, czyli nadal musi |
| | 2 | | 2 | |
być gdzieś błąd
28 sty 15:56
J: Wynik w książce jest nieprawidłowy. Podstaw sobie np. x=3 i sprawdź ,że jest rozwiązniem, a x=3
nie należy do żadnego z przedziałów z książki. Rozwiązanie "ICSP" jest prawidłowe.
28 sty 16:01