Liczba zespolona
Nietoperek: Obliczyć:
Wynik to −27, ale nie wiem jak do tego dojść.
26 sty 19:08
PW: Można najzwyczajniej policzyć:
| | π | | 1 | | π | | √3 | |
cos |
| = |
| , sin |
| = |
| , a więc zadana liczba to |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 3 | | √3 | | 3 | | i | |
( |
| + i |
| )6 = ( |
| )6 (1+ |
| )6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | √3 | |
i podnieść do potęgi 6 to co w nawiasie − liczy się łatwo.
| | π | | π | |
Można też − po oznaczeniu z=cos |
| +isin |
| najpierw policzyć |
| | 3 | | 3 | |
(1+z)
6
a potem w otrzymanej sumie liczyć z
2, z
3,...,z
6.
26 sty 20:17
Nietoperek: dzięki wielkie
26 sty 20:48
ICSP: albo skorzystać ze wzoru :
| | x | |
(1 + cosx + isinx)2n = (2cos |
| )2n * einα dla naturalnego n |
| | 2 | |
Do samodzielnego wyprowadzenia(dwie linijki)
26 sty 20:53
ICSP: *e
inx oczywiście

Nie wiem czemu napisałem α
26 sty 20:53