Pomóżcie mi w zadaniu typu udowodnij
Maciek: Wykaż, że jeżeli a+b≥1 i a>0 i b>0, to a4+b4≥1/8
26 sty 18:51
zawodus: wszędzie w necie jest dowód tego
26 sty 18:59
Eta:
Z nierówności między średnimi:
średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna
c.n.u
26 sty 20:13
polo: Eta ale średnia kwadratowa to nie takie wyrażenie?
26 sty 20:17
zawodus: Ok już mam tam jest błąd bo powinien być pierwiastek 4 stopnia i wtedy wszystko jest ok
26 sty 20:32
zawodus: polo musisz zamiast
wstawić
26 sty 20:33
ZKS:
Można też tak.
Skoro a + b ≥ 1 to z nierówności między średnimi
średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna mamy
teraz korzystamy z prawdziwej nierówności dla a ; b ∊ R
(a
2 − b
2)
2 ≥ 0
a
4 − 2a
2b
2 + b
4 ≥ 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a4 + b4 ≥ 2(ab)2 = 2 * ( |
| )2 = 2 * |
| = |
| . |
| | 4 | | 16 | | 8 | |
26 sty 20:44
polo: dzięki wszystkim
26 sty 20:52
polo: genialne pomysły macie chłopaki
26 sty 20:54
5-latek: Eta jest kobieta
26 sty 20:55
Eta:
No tak .... źle mi się wpisało
średnia potęgowa ≥ średnia arytmetyczna
| | (a+b)4 | | 1 | |
a4+b4≥ 2* |
| = |
| |
| | 16 | | 8 | |
26 sty 21:36