wielomiany
Patryk: Dane są wielomiany W(x)=ax
3+x
2+(3a−b)x+10 oraz P(x)=x
2+x−6.
Wyznaczyć wartości a i b, tak aby wielomian W(x) był podzielny przez wielomian P(x) (bez
reszty)
Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem zupełnie jak to zrobić.
26 sty 18:50
Patryk: Albo coś mi wyszło, sprawdziłby ktoś
26 sty 19:01
Eta:
P(x)= (x+3)(x−2)
W(−3)=0 i W(2)=0 ⇒ dokończ......
26 sty 19:01
Patryk: Dziękuję Eta, tak właśnie zrobilem, ale troszkę dziwne liczby, sprawdzisz?
26 sty 19:02
Eta:
ok
26 sty 19:07
Patryk: Ooo, to wcale nie było takie trudne!
26 sty 19:08
Patryk: A jeśli miałbym podzielić przez wielomian nierozkladalny to jakim sposobem to zrobić?
26 sty 19:17
Patryk: Ponawiam pytanie − co jesli dzielilbym przez wielomian nierozkladalny?
Tutaj druga część zadania:
Wyznacz a i b, jeśli reszta z dzielenia W(x) przez P(x) to R(x)=3x+4
26 sty 19:31
Lorak: Jeśli byłby nierozkładalny to wtedy można pisemnie podzielić i resztę do zera przyrównać.
26 sty 19:36