proszę o pomoc
Grz Gży: Pierwszym wyrazem ciągu geometrycznego jest −0,15, a trzecim liczba −6. Znajdź iloraz, drugi i
czwarty wyraz tego ciągu .
a1= −0,15
a3=−6
a2=?
a4=?
z tego wzoru an=a1*qn−1 (te −1 z indeksem górnym)
i co dalej ?
26 sty 18:45
5-latek: Kady kolejny wyraz ciagu powstaje przez pomnozenie wyrazu poprzedniego przez iloraz q
a
1
a
2=a
1*q
a
3=a
2*q= a
1*q*q=a
1*q
2
a
4=a
3*q=a
2*q*q=a
1*q
2*q=a
1*q
3
tak samo sobie policz nastepne wyrazy przyda CI sie to
Teraz popatrz
| | −6 | |
czyli |
| =q2 policz to wyznacz q i policz brakujace wyrazy |
| | −0,15 | |
26 sty 18:56