Sprowadz wyrażenie do najprostszej postaci
Robert:
26 sty 18:36
Robert: Pomoże ktoś? Od czego tu zacząć?
26 sty 19:50
26 sty 19:51
Robert: gdzieś mogę poczytać jak to się robi?
26 sty 19:55
26 sty 19:56
Kaja: | x2(x+3)−2(x+3) | | (x+3)(x2−2) | |
| = |
| =x+3 |
| x2−2 | | x2−2 | |
26 sty 19:59
Kaja: w liczniku zastosowałam metodę grupowania wyrazów
26 sty 20:00
Robert: Ok to rozumiem
26 sty 20:03
26 sty 20:05
Kaja: dobrze jest sobie porozkładać liczniki i mianowniki (jak si,ę da)
| k−1 | | 2k | | 2 | |
| * |
| = |
| |
| k(k+1) | | k(k−1) | | k(k+1) | |
26 sty 20:09
Robert: a dlaczego w liczniku jest dwa

?
26 sty 20:10
52: | (k−1)*2k | | 2 | |
| = |
| |
| k2(k+1)(k−1) | | k(k+1) | |
26 sty 20:14
Kaja: k zostało skrócone
26 sty 20:16
Robert: Teraz wiem
26 sty 20:17
Robert: | | 2 | |
a jak w odpowiedzi mam |
| to to jest to samo ? |
| | (k+1)2 | |
26 sty 20:22
Kaja: nie. to albo masz zła odpowiedź, albo źle napisałes treść zadania
26 sty 20:25
Robert: ah

no mój błąd na końcu nie jest k
2−k tylko k
2−1
26 sty 20:28
Kaja: to wtedy rozłóż to na (k−1)(k+1). no i k−1 się skróci
26 sty 20:29
Robert: dzięki
26 sty 20:31
26 sty 20:33
Kaja: tu masz wspólny mianownik więc dodaje sie jak ułamki zwykłe, cvzyli tylko liczniki:
26 sty 20:35
26 sty 20:36
Robert: Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
26 sty 20:38
26 sty 20:39
Kaja: | 8−3x | | 3*(x+2) | | 8−3x+3(x+2) | | 8+6 | | 14 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
26 sty 20:40
26 sty 20:45
26 sty 20:48
26 sty 20:53
52: | (x−2)+(x+2) | |
| =... TAK |
| (x+2)(x−2) | |
26 sty 21:01
52: Teraz tak samo jak poprzednio tylko uważaj na minus
26 sty 21:01
Robert: właśnie ten minus i mi nie wychodzi..
26 sty 21:04
26 sty 21:06
26 sty 21:14
Robert: Pomoże ktoś?
27 sty 19:23
Kaja: | a | | b | | a | | b | | a−b | |
| + |
| = |
| − |
| = |
| =1 |
| a−b | | −(a−b) | | a−b | | a−b | | a−b | |
27 sty 19:29
Kaja: post 26 sty 21:06 tak, dobrze
27 sty 19:30
Robert: ok, a ta zmiana znaków? to jakaś reguła?
27 sty 19:33
Robert: Rozwiąż równanie:
27 sty 19:34
Kaja: jak wyciągasz minusa to w nawiasie zmieniają się znaki na przeciwne
27 sty 19:34
Kaja: zał. x−6≠0 (bo mianownik nie może być równy zero − kreska ułamkowa zastępuje nam znak
dzielenia, a przez zero nie dzielimy)
czyli x≠6
1=0 sprzeczność
czyli równanie nie ma rozwiązania
27 sty 19:35
27 sty 19:44
Robert: aa juz wiem

x=2 ?
27 sty 19:47
Kaja: zał. x≠1
x
2−3x+2=0
Δ=(−3)
2−4*1*2=9−8=1
√Δ=1
sprzeczność z zał.
rozwiązaniem równani jest x=2
27 sty 19:48
27 sty 19:50
Kaja: zał. x≠−3
po przemnożenu obustronnym przez x+3 mamy:
2x+5=x+2
2x−x=2−5
x=−3 sprzecznośc z zał.
rówanaie nie ma rozwiązania
27 sty 19:55
Robert: a ja nie mogłem tego rozszyfrować.. dziękuje
27 sty 20:00
Kaja:
27 sty 20:02
Robert: pomożesz jeszcze? z tym wyżej?
27 sty 20:08
27 sty 20:10
Robert: tamto wiem
27 sty 20:10
Robert: m=4?
27 sty 20:13
27 sty 20:23
27 sty 20:40
Robert: pomoże ktoś?
27 sty 20:49
5-latek: Zalozenia co do mianownika
Potem 6(x+4)=5(x−5) i jedziesz dalej
28 sty 01:29
Marcin:
k
2−4=2(k
2−2) ⇒k
2−4=2k
2−4 ⇒ k
2=2k
2 ⇒k
2=0 ⇒k=0
6(x+4)=5(x−5) ⇒ 6x+24=5x−25 ⇒x=−49
Te zadania to zwykłe proporcje. W czym problem?
28 sty 02:29
28 sty 09:53