Całki wymierne
Anka: | | dx | | 2 | | 1 | |
Nie zgadza mi się wynik całki ∫ |
| wychodzi |
| ln|2x−1| − |
| ln|x+5| + c |
| | 2x2+9x−5 | | 11 | | 11 | |
| | 1 | | 2x−2 | |
a w książce jest |
| ln| |
| | + c wydaje mi się, że nie można tak tego odjąć jeśli |
| | 11 | | x+5 | |
przy ln są różne liczby, ale może się mylę? A jeśli nie to jak dojść do tego wyniku?
26 sty 18:16
Krzysiek: źle policzyłaś pierwszą całkę. zamiast 2/11 powinno być 1/11
26 sty 18:31
Anka: Ale jak....
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+5)(2x−1) | | x+5 | | 2x−1 | |
1 = A(2x−1) + B(x+5)
1 = 2Ax − A + Bx + 5B
1 = x(2A+B) − A + 5B
2A + B = 0
−A + 5B = 1 ⇒ −2A +10B = 2
11B = 2
| | 10 | | 11 | | 1 | |
A = |
| − |
| = − |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
Co robię źle? Ja chyba zwariuję z tymi całkami...
26 sty 20:08
Krzysiek: | | 1 | |
∫2/11* |
| dx=2/11*2ln|2x−1|+C=1/11ln|2x−1|+C |
| | 2x−1 | |
∫1/(2x−1)dx≠ln|2x−1|+C
26 sty 20:22
Anka: Znalazłam w internecie rozwiązanie tej całki i tam jest tak jak liczę, ale dalszego kroku nie
rozumiem
| | dx | | 2 | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | 2x2+9x−5 | | 11 | | 2x−1 | | 11 | | x+5 | |
| 2 | | 1 | | 1 | |
| * |
| ln|2x−1| − |
| ln|x+5| + c |
| 11 | | 2 | | 11 | |
| | 1 | |
Skąd ta |
| się bierze  ? Błagam niech mi ktoś to wytłumaczy... |
| | 2 | |
26 sty 20:24
Mila:
Po rozkładzie na ułamki proste:
| −1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| ∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| dx = |
| 11 | | x+5 | | 11 | | 2x−1) | |
w drugiej całce (2x−1)'=2 więc w liczniku pod całką ma byc 2.
| | 1 | | 1 | |
− |
| ln|x+5|+ |
| ln|2x−1|+C= |
| | 11 | | 11 | |
26 sty 20:33