wartość liczbowa wyrażenia wymiernego wynosi?
Donata: Witam
| | 3 | | 4 | |
Wartość liczbowa wyrażenia wymiernego |
| + |
| dla x = 2 √3 |
| | (x+2) | | (x−2) | |
wynosi?
b: 14
√3 + 1
c: 7
√3 +2
A więc, ja to policzyłam tak:
| 3 | | 4 | |
| + |
| = 0 // * (x+2)(x−2) |
| (x+2) | | (x−2) | |
3(x−2)+4(x+2) = 0
3x − 6 + 4x + 8 = 0
7x + 2= 0
7 * 2
√3 + 2 = 14
√3 + 2
I teraz mam pytanie,
W czym zrobiłam błąd? Bo nie wychodzi mi tak jak w odpowiedzi
26 sty 18:07
agulka: A jaka jest poprawna odpowiedź? bo mi wyszła odp a)
26 sty 18:16
Donata: Nie wiem jaka jest dobra, bo to mam zadanie z zestawu pytań od nauczycielki, który muszę
rozwiązać
26 sty 18:19
Anka: Zamiast przyrównywać to do zera, od razu podstaw 2
√3 pod x i usuń niewymierności, wtedy na
pewno dobrze wyjdzie
26 sty 18:21
Donata: | 3 | | 4 | |
| + |
| jak usunąć niewymierność ?  Bo z tego nigdy nie byłam |
| 2√3 + 2 | | 2√3 − 2 | |
dobra..
26 sty 18:26
agulka: | 3 | | 4 | | 3(x−2)+4((x+2) | | 7x+2 | | 7*2√3+2 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| = |
| x+2 | | x−2 | | (x+2)(x−2) | | x2−4 | | (2√3)2−4 | |
| | 14√3+2 | | 2(7√3+1) | | 7√3+1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 12−4 | | 8 | | 4 | |
26 sty 18:31
Donata: Dziękuję bardzo
26 sty 18:37