pomocy
Grz Gży: Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego bn= 5/2n (w ułamku).
i mam podstawić b1 obliczając , b2 itd do b7? czy o co chodzi?
26 sty 17:55
zawodus: tak możesz zrobić, albo skorzystać z wzoru
26 sty 17:57
5-latek: Mozesz tak zrobic bo tu jest malo wyrazow −−tylko 7
Mozna tez tak
| | a2 | |
oblicz a1 i a2 teraz iloraz ciagu q= |
| i policz |
| | a1 | |
| | 1−qn | |
Teraz wzor na sune n poczatkowych wyrazow w ciagu geometrycznym Sn=a1* |
| w |
| | 1−q | |
miejsce n wstaw 7 i policz
26 sty 18:01