:D
kimek: Określi liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m
x2 + ( m − 1 ) x + 2m − 5 = 0
weźcie mi to zacznijcie.
26 sty 17:11
Piotr:
Δ>0 2 rozwiazania
Δ = 0 1 rozwiazanie
Δ < 0 brak rozwiazania
26 sty 17:19
zawodus: Δ>0 2 pierwiastki
Δ=0 1 pierwiastek podwójny
Δ<0 0 pierwiastków
26 sty 17:21
kimek: a= x
b = m − 1
c = x + 2 − 5
i z tego delte policzyc?
26 sty 17:25
Piotr:
nie.
a = 1
b masz dobrze
c = 2m − 5
26 sty 17:27
5-latek: a=1 i z tego delte
26 sty 17:27
kimek: Δ = b
2 − 4ac
Δ = ( m − 1 )
2 − 4 * 1 * 2m − 5
Δ = m − 3m
Δ = 2m
dobrze
26 sty 17:33
kimek: Δ = − 2m
26 sty 17:34
5-latek: zle przeciez (m−1)2=m2−2m+1 ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)2=a2−2ab+b2
26 sty 17:35
kimek: Δ = b
2 − 4ac
Δ = ( m − 1 )
2 − 4 * 1 * 2m − 5
Δ = (m
2 − 2 * m * 1 + 1
2) − 4 * 1 * 2m − 5
Δ = (2m − 2m + 1) − 8m − 5
Δ = 1 − 8m − 5
Δ = 12m
teraz lepiej
26 sty 17:46
Piotr:
źle
26 sty 17:48
kimek: może zrobić ktoś to zadanie?
30 sty 18:22
kimek: albo chociaż delte poprawnie wyliczy.
30 sty 18:57